MEGOSZTOM VELED!

26940429 10208365884382978 1702803478 n

 

Hozzávalók:

250 gr vaj, 5 db tojás, 250 gr cukor, 350 gr liszt, vanília kivonat, 1 citrom héja, 1 narancs héja, 1 dl tej, 0,5 dl olaj, csipet só.

 

A vajból barna vajat készítünk. Egy fém kis lábasban felolvasztjuk a vajat és forrásig hevítjük. Addig állunk mellette, amíg el nem süti a habját, amíg  el nem párolog a víztartalma, és le nem száll az aljára a pörkanyag. A francia nagymamák azt mondják az unokájuknak: „Addig ott állsz mellette, amíg a vaj abba nem hagyja az éneklést.” J Vagyis sistereg. Ha már nem teszi, szép halvány mogyorószíne és isteni finom illata lesz. Ekkor finom szitán átszűrjük és lehűtjük annyira, hogy még folyós maradjon.

 

Ekkor összekeverjük a fenti hozzávalókat és a végén a barnavajat. Isteni aromát ad a süteményeknek. A Madeleine sütemény tésztáját 24 órára lefóliázva a hűtőben kell tartani. Egyébként 4-5 napig is eltartható így. Jól összeérik a vaj, a vanília és a citrusok aromája. Akik nem bírják ki a 24 órát azonnal is süthetik, ahogyan én is. J

 

Sütése nagy pontosságot igényel. Kivajazod a Madeleine formádat és egy evőkanálnyi tésztát raksz a kellős közepébe. Felmelegíted a sütőt 260 fokra. Jól látod: 260 fokra. Kb negyed órán át melegíted, amíg a falai át nem forrósodnak. Beteszed a tésztát és lekapcsolod a meleget is és a ventillátort is! 

Pontosan 12 perc múlva kiveszed. Megszórhatod porcukorral, vagy készíthetsz hozzá finom mázat a citrom levével és porcukorral.