Nyomtatás

4867 cm baking ingredients eggs flour sugar butter yeast o

Nagy szeretettel üdvözöllek weboldalam blogján!


Ezen az oldalon sok-sok jó tanács, recept vár Rád, hogy a konyhában való szorgoskodás tökéletesen menjen! Segítek Neked, hogy a legszebb és legfinomabb süteményeket készítsd el szeretteidnek!

Tökéletes az időzítés, hogy el kezdjünk sütni családunknak, barátainknak az ünnepekre.
Kívánok nagyon kellemes és jó hangulatú előkészülést!

 

Kelt tészták


Kelt tészta alap recepthez tartozó élesztő felfuttatása volt számomra a „legmacerásabb”

mikor megtanultam első receptjeimet édesanyámtól. Sosem tudtam szépen felfuttatni, mert sokszor felforraltam a tejet, vagy épp az élesztő nem volt jó minőségű. Számos kedvencünk készül kelt tésztából, pl.: kalácsok, kakaós csiga, arany galuska, fánk és sorolhatnám, ezért jó, ha ügyesen megtanuljuk az alapokat.


Házi fánk (21 db-hoz)
500gr liszt
200 ml tej
40 gr élesztő

50 gr porcukor
60 gr olvasztott vaj

5 db tojássárgája

 

115007916

Élesztőt a legegyszerűbben felfuttatni úgy érdemes, hogy kezünkbe vesszük, és el kezdjük össze morzsolni a porcukor felével egy tálban. Kémiai hatások következtében egyszer csak folyós állagúvá válik az ujjaink között. E közben felmelegítjük a tejet, és NAGYON FONTOS, hogy LANGYOS legyen, mikor hozzáöntjük, NEM TŰZ FORRÓ!!! Hagyjuk mele

gebb helyen letakarva egy konyharuhával egészen addig, míg az élesztő fel nem jön a felszínre.


Külön, nagy tálba öntsük bele a száraz alapanyagokat középen krátert kialakítva. A kráterbe mehet bele az olvasztott vaj, tojássárgája és az élesztő is. Gyúrjuk jól össze tésztánkat addig, míg szép sima homogén felületű tésztát nem kapunk. Helyezzük vissza a kész tésztánkat az

edénybe, és egy tiszta konyharuhával takarjuk le, majd egy melegebb helyen hagyjuk egy órára pihenni.

jó


Óra múlva, mikor látjuk, hogy tésztánk szépen megemelkedett, kivesszük és átgyúrjuk. Kinyújtjuk, és szaggatóval kerek

fánkformákat vágunk.  Itt sok tapasztalatlan kéz rögtön kisütné, de még picit türelmesen várnunk kell! :) Pihentetjük újra egy fél órára, a most már készre vágott fánkocskáinkat!!!


Fontos, hogy NEM TŰZ FORRÓ olajban süssük a fánkot, mert odaégetjük hamar, és

cserébe a belseje nyers marad. :)
Arany barnára süssük mind két felét, majd lekvárral vagy bármiféle töltelékkel tálalhatjuk!
            Jó sütögetést, és csak ügyesen!

                                                      Fati